Laatste reviews

Door Patrick V. (Esneux, Belgium) op 31 Dec 2022 :

(5/5) 

Product score : VarroMed 555ml van Beevital (REG NL 129149) Bonjour, Sa fait de...

Door Alexander T. (Roeselare, Belgium) op 20 Apr 2022 :

(5/5) 

Product score : Bijenvolk Ik ben geïnteresseerd in...

Door Gino V. (Riemst, Belgium) op 30 Dec 2020 :

(5/5) 

Product score : Imkerjack AirFree, Engelse kap wit - BeeFun® - Besteld volgens maattabel...















Honing 

Honing online kopen lijkt heel makkelijk. Maar hoe weet je nou of je echte honing hebt die direct uit de imkerij komt en niet verwerkt is in een fabriek? Daar kunnen wij je wat over vertellen en tips geven. Onze honing komt altijd direct van imkers af en wordt niet verwerkt of extreem gefilterd. Vaak wordt honing in supermarkten wel gefilterd om te voorkomen dat de honing kristalliseert. Immers, als de honing gekristalliseerd is, willen mensen het soms niet meer kopen omdat ze denken dat het niet meer goed is. Door het extreem te filteren en alle kleine deeltjes uit de honing te halen, zoals pollen die juist heel gezond zijn, gaat de honing minder snel kristalliseren en blijft deze er ook mooi uitzien als hij lang in de supermarkt staat. Wij kopen de honing altijd direct in bij de imker. Je hebt dan echte verse honing die vaak van kleine, duurzame imkerijen en bijenteelt komt. Wil je meer lezen scrol dan naar beneden op deze pagina, of koop gelijk een van onze heerlijke honingen!

Toont 1 - 30 van de 30 items
Toont 1 - 30 van de 30 items

Welke soorten honing zijn er eigenlijk?

Eigenlijk is er maar één soort honing, en dat is bloemenhoning. En toch is dat niet helemaal waar. Blijf lezen en we vertellen je zo waarom. Vaak wordt bloemenhoning onderverdeeld in nog vele andere soorten honing. Een kleine selectie van veel voorkomende soorten: Acaciahoning, Koolzaadhoning, Berghoning, Balsemienhoning en Klaverhoning. Maar er is nog een klein verschil. Als er over boshoning of dennenhoning gesproken wordt, kan dit een honing zijn die gewonnen wordt door de bijen van bladluizen. Hoe werkt dit? De luizen scheiden plantensap uit, een zoete substantie die de bijen van de luizen aflikken of opzuigen. Deze nemen ze mee naar het bijenvolk en dat wordt uiteindelijk honing. Dit is dus geen nectar uit een bloem die de honingbij zelf ophaalt, maar eerder nectar van het sap van de boom. En daarom eigenlijk geen bloemenhoning. Toch mag dit gewoon honing heten. Overigens is de Nederlandse biologische honing heel moeilijk te vinden, zeker in Nederland. Dit komt omdat in Nederland veel vervuiling is door wegen die langs natuurgebieden lopen. Er zijn regels dat bijenkasten altijd 5 km van de weg moeten staan. En dat is in Nederland bijna onmogelijk. De imker moet ook een andere manier van imkeren gebruiken. Dit maakt het wel wat moeilijker, maar is goed te doen. Een lokale imker kan je vertellen waarom hij wel of geen biologische honing heeft.

Honing direct van de imker!

Honing direct van de imker is eigenlijk de verse honing, of ook wel rauwe honing genoemd. Deze is 100% natuurlijk. Soms wordt er nog gesproken over koud geslingerd of warm geslingerd, maar eigenlijk wordt honing altijd koud geslingerd. Dit omdat de honing uit de bijenkast al een beetje warm is van de bijen zelf. Na het afhalen van de raten van de bijenkast wordt de honing vaak gelijk geslingerd en na het slingeren van de honing wordt de honing in een vat opgeslagen om kort te laten rusten. Hierna worden de potjes met honing gevuld. Je kunt dan zeggen dat de honing onbewerkt is. Natuurlijk zal de imker de honing soms nog een keer filteren, maar dat is heel anders dan onder hoge druk filteren en verwarmen, zoals het in een grote verwerkingsfabriek gebeurt. De filters van een imker zijn in vergelijking daarmee heel grof, waardoor veel gezonde sporen in de honing aanwezig blijven. Als we kijken wat er in de honing zit, dan hebben we het over vitamines, mineralen en natuurlijke suikers.

Het kristalliseren van de honing

Honing kristalliseert van nature. Dit is een natuurlijk proces en wat enigszins versneld kan worden doordat er kleine deeltjes, zoals pollen, in de honing zitten. Deze zijn heel gezond om te eten en bevatten allerlei mineralen, eiwitten en vitamines. Als de honing gekristalliseerd is, kun je de honing verwarmen tot maximaal 45 graden. Zo zorg je ervoor dat de honing niet minder van kwaliteit wordt en alle eigenschappen behoudt. Verwarm je de honing hoger dan 45 graden, zeker voor een langere tijd, dan gaat de kwaliteit snel achteruit. Je kunt de honing verwarmen tot 45 graden, bijvoorbeeld door het potje in warm water van 45 graden te zetten of in een oven van 45 graden voor een korte tijd. Hij zal dan weer vloeibaar worden en makkelijk te gebruiken zijn. Overigens kun je gekristalliseerde honing ook gewoon eten, alleen smaakt dit wel anders door zijn veranderde textuur. Vermijd het gebruik van de magnetron, om te voorkomen dat de natuurlijke enzymen in de honing vernietigd worden.

Waar koop ik de honing?

De honing koop je het beste lokaal, of bij een gespecialiseerde winkel. Lokaal kun je het vaak kopen bij een imker die een bordje bij de deur heeft staan, of je koopt hem bij ons, bij een winkel die gespecialiseerd is in honing. Dan weet je zeker dat je een mooie kwaliteit honing krijgt voor een eerlijke prijs. De smaak van de honing is afhankelijk van de regio waar de honing vandaan komt. Elke regio heeft zo zijn eigen smaak. Zolang de honing uit Europa komt, mag je nog wel van 'lokaal' spreken, als je weet dat veel supermarkten honing uit Zuid-Amerika of zelfs China halen, waar de kwaliteit soms minder goed is omdat de honing lange tijd in vaten heeft gezeten tijdens transport en opslag, soms zelfs in de hitte.

Gezondheidsvoordelen van honing

Honing staat al eeuwenlang bekend om zijn unieke gezondheidsvoordelen. Deze natuurlijke zoetstof, rechtstreeks afkomstig van de nectar van bloemen en bomen, is niet alleen een heerlijke toevoeging aan onze voeding, maar biedt ook tal van gezondheidsvoordelen. Honing is een uitstekende bron van natuurlijke energie. De unieke combinatie van natuurlijke suikers zoals glucose en fructose zorgt voor een snelle energieboost. Dit maakt honing een ideaal tussendoortje voor sporters of een snelle energieoppepper gedurende de dag. Verder staat honing ook om andere eigenschappen bekend, al geef ik hier geen wetenschappelijk advies i.vm. claims. Ik geef hieronder wel een idee van wat er gezegd wordt over honing en veronderstelde gezondheidseigenschappen.

 

Antioxidanten: Rauwe honing zit vol met belangrijke antioxidanten, waaronder organische zuren en fenolische verbindingen zoals flavonoïden. Antioxidanten helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam, wat kan bijdragen aan het verminderen van het risico op chronische ziekten zoals hartziekten en kanker.

Ondersteuning van de spijsvertering: Honing kan de spijsvertering bevorderen. Het heeft prebiotische eigenschappen, wat betekent dat het de groei van goede bacteriën in de darm stimuleert. Dit kan helpen bij het verbeteren van de algehele spijsvertering en het verminderen van problemen zoals een opgeblazen gevoel en constipatie.

Natuurlijke hoestonderdrukker: Honing wordt vaak gebruikt als een natuurlijk middel tegen hoest. De dikkere consistentie helpt de keel te verzachten en irritatie te verminderen. Studies hebben aangetoond dat honing net zo effectief kan zijn als sommige commerciële hoestonderdrukkers. Maar we verkopen ook propolis, een ander product uit de bijenkast. Dit zal nog beter tegen hoest werken en is ook verkrijgbaar als hoestsiroop.

Antibacteriële en antischimmel eigenschappen: Honing heeft natuurlijke antibacteriële en antischimmel eigenschappen. Dit is grotendeels te danken aan de aanwezigheid van waterstofperoxide en een hoge zuurgraad. Deze eigenschappen maken honing niet alleen nuttig voor wondgenezing, maar ook voor het bestrijden van infecties.

Huidverzorging: Dankzij zijn ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen is honing ook een populair ingrediënt in natuurlijke huidverzorgingsproducten. Het kan helpen bij het behandelen van huidaandoeningen zoals acne en eczeem en draagt bij aan een gezonde, stralende huid.

Verlichting bij seizoensgebonden allergieën: Sommige mensen vinden verlichting bij seizoensgebonden allergieën door lokale honing te consumeren. Het idee is dat door het consumeren van honing die lokale pollen bevat, het lichaam kan wennen aan deze allergenen, wat de symptomen van hooikoorts kan verminderen. Om dit te bereiken is er ook een andere optie: steeds een klein beetje pollen eten. Dit doe je het beste een aantal maanden voordat het allergieseizoen begint en de allergie begint op te spelen.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel honing veel gezondheidsvoordelen biedt, het nog steeds een suikerrijke substantie is. Matige consumptie is daarom essentieel, vooral voor mensen die hun suikerinname in de gaten moeten houden.

 

Hoe kan ik de honing het beste bewaren?

Bewaar honing in een glazen pot die goed afgesloten is. Dit voorkomt dat de honing vocht aantrekt. Honing is namelijk hydrofiel, wat betekent dat het vocht absorbeert, en dat wil je niet. Het moet zo droog mogelijk blijven om de houdbaarheid te behouden en geen vreemde geuren, bijvoorbeeld uit de keuken, zal opnemen. Om dezelfde reden, omdat het niet verwarmd mag worden, moet het ook niet warm staan; dus bewaar honing het liefst koel in een kast, uit het directe zonlicht. Maar zet honing niet in de koelkast, want dan kan het sneller kristalliseren. Honing bederft niet snel en kan jarenlang goed blijven, mits correct bewaard. De smaak en kwaliteit blijven het beste behouden als je deze tips volgt.


Veel gestelde vragen

  • Wat is het verschil tussen rauwe en supermarkt honing?

    Rauwe honing is onbewerkt en komt direct van de lokale imker, deze honing behoudt alle natuurlijke enzymen en voedingsstoffen. Supermarkt en fabrieks honing of bulk honing is extra gefilterd en verwarmd, wat de textuur en helderheid kan verbeteren, maar waardoor ook sommige voedingsstoffen verloren gaan.

  • Heeft de kleur van honing invloed op de smaak?

    De kleur van honing, die varieert van bijna kleurloos tot donkerbruin, kan een indicatie zijn van de smaak. Lichtere honing is vaak milder van smaak, terwijl donkere honing een rijkere, intensere smaak heeft.

  • Kan honing helpen bij keelpijn of hoest?

    Honing staat bekend om zijn verzachtende eigenschappen en kan helpen bij het verzachten van een zere keel en het onderdrukken van hoest. Het is echter geen vervanging voor medisch advies of behandeling bij ernstige of aanhoudende symptomen.

Menu

Login & Meer