Mede en honingwijn zijn eigenlijk twee verschillende dingen, al worden de termen in het buitenland vaak door elkaar gebruikt of is honing wijn en mede beide hetzelfde. Maar wat is honingwijn of mede precies? Mede wordt vaak beschouwd als de oudste alcoholische drank ter wereld. De exacte oorsprong is onbekend, maar er zijn verschillende legendes en verhalen over hoe mede werd ontdekt. Net als bij bier en wijn is er suiker nodig voor de gisting. Bij wijn komt die suiker uit druiven, bij bier uit gerst, en bij mede, zoals de naam al suggereert, uit honing. Voor 10 liter mede is ongeveer 3 kg honing nodig.
Is het nu mede of honingwijn?
Terug naar de term "honingwijn". In Nederland is honingwijn vaak een wijn (van druiven) waaraan honing na de gisting en vaak kruiden zijn toegevoegd. Het is dus een wijn met honing. Als we in Nederland over "mede" spreken, hebben we het over een drank waarbij honing het belangrijkste ingrediënt is voor de vergisting. Vaak zijn er medes met verschillende smaken die de maker heeft bedacht. Zo kun je bijvoorbeeld een mede met honing en banaan krijgen, waarbij ook de banaan bijdraagt aan de suiker. Dit heet nog steeds "mede". Buiten Nederland kun je ook een drank vinden die honingwijn heet, maar eigenlijk gewoon mede is.
Wij verkopen zowel mede als honingwijn en natuurlijk ook honingbier. Ze hebben allemaal honing als belangrijk bestanddeel, maar het wordt anders toegepast. Mede blijft een kostbare drank, zoals je kunt lezen in de historie, omdat honing een duur product is, zeker wanneer het afkomstig is van een Nederlandse imker of medemaker ook in de oudheid. Een Nederlandse producent is bijvoorbeeld Nordermead. Ook van een Duitse producent bieden we een prachtige selectie Vikingmedes aan.