Bijenwaskaarsen maken ''een ware kunst''

[Niki schrijft voor de Imkershop regelmatig een blog artikel. | Zij is imker en de ideeën en tips komen dus van een imker uit de praktijk en vertegenwoordigen niet de Imkershop. Veel lees plezier! (Tips of ideeën gebruiken uit de artikelen is voor eigen risico)]

Het was nog warm in de maand december. Toen ik dit schreef gaf de thermometer 12 graden aan. Mijn bijen maakten goed gebruik van de zachte temperaturen en vlogen nog lustig. Ondanks de lentetemperaturen gingen we stilletjes aan richting Kerstmis en Nieuwjaar. En toen was het bijenjaar officieel afgerond en zo ook het jaar waarin ik mijn maandelijkse bijenverslagje schreef. Het was leuk om te doen, maar nu is het tijd om de fakkel door te geven aan een andere imker die weer andere inzichten kan geven aan het hele bijenverhaal.

Het enige dat mij nog restte in deze feestelijke maand, was het maken van waskaarsen. En dat was een hele kunst en vroeg wel wat geduld. Ik begon met een starterspakket van Imkershop.nl. Eerst maakte ik de vuile was proper door deze te smelten in kokend water en rustig te laten bezinken. Hierdoor zakte al het vuil en hield ik de propere was over. Uit ervaring weet ik dat er dan nog vuiltjes achterblijven in de was en dus smelt ik de was opnieuw in een klein schenk kannetje (dat zit ook in het starterspakket). Ik blijf er wel steeds bij want de was kan immers bij oververhitting ontbranden. Beter is het dan ook om het schenk kannetje "au bain Marie" te verwarmen, dus in een pan met warm water. Toen de was gesmolten was, goot ik die in de kaarsvorm, maar eerst ging de vloeibare was door een oude panty zodat echt alle vuiltjes uit de was verwijderd werden.

In de kaarsvorm heb ik eerst de juiste wiek (lont) gestoken. Op Imkershop.nl heeft Chiel de juiste wiekmaat vermeld bij elke vorm. En je kan hem altijd vragen welke maat de juiste is, als het er niet bij staat. Chiel is hier een expert in, hij heeft mij al veel geholpen. Voor de was in de kaarsvorm zit, bind ik de vormen goed dicht met een elastiekje en bij het vullen zet ik het geheel in de gootsteen, in een klein laagje koud water. Dan koelt alles sneller af. Het zorgt er ook voor dat je gootsteen niet vol was komt te plakken als er vloeibare was uit de vorm zou lekken. In het koude water stolt de gemorste was direct. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk je gestolde was nog van je aanrecht afkrijgt en het wordt helemaal moeilijk als hij in de afvoer zit. (Tip: je kunt onder de vormen op het aanrecht ook vetvrij papier leggen als je dat in huis hebt daar krijg je de was ook eenvoudig van los).

En als je dit allemaal gedaan hebt, is het vooral geduld hebben. Wacht echt lang genoeg tot de was helemaal gestold is in de vorm en dan pas kan je hem er voorzichtig uithalen. Ik vind het toch een werkje van lange adem, maar de resultaten zijn erg mooi. Ik vind wel dat de bijenwaskaarsen feller branden dan gewone kaarsen uit de winkel. Ik heb de indruk dat ze ook warmer worden, dus toch wat mee oppassen. Zo is een van mijn glazen theelichthoudertjes kapot gesprongen toen ik er een bijenwaskaarsje in brandde. De waskaarsen zijn echter ideaal als origineel kerst– of nieuwjaarsgeschenk. Sommige mensen aan wie ik ze cadeau heb gedaan, willen ze niet opbranden omdat ze dit zonde vinden, ze vinden de kaarsen te mooi...

Om af te ronden wil ik iedereen toewensen dat 2016 een mooi, nieuw bijenjaar mag worden voor bijen én imkers …

Bijenwas smelten Bijenwaskaarsen het resultaat

Menu

Login & Meer