[Niki schrijft voor de Imkershop regelmatig een blog artikel. | Zij is imker en de ideeën en tips komen dus van een imker uit de praktijk en vertegenwoordigen niet de Imkershop. Veel lees plezier! (Tips of ideeën gebruiken uit de artikelen is voor eigen risico)]
Honing slingeren en verwerken, hoe gaat dat nou?
Ondertussen zijn we hoogzomer. De drukke mei-juni-zwermmaanden zijn achter de rug. De lentehoning zit waarschijnlijk al in potten en de zomeroogst is net binnen. Begin juli heb ik noodgedwongen al wat verzegelde honingramen geslingerd omdat ze door het uitzonderlijke warme weer (36 graden!) aan het smelten waren in de bijenkasten! Dat heb ik nog niet meegemaakt op de 5 jaren dat ik imker. Gelukkig is het weer afgekoeld en kunnen we allemaal (imker én bij) bijkomen van de voorbije hittegolf.
Honing slingeren vergt best wat werk. Vooral het materiaal zuiver maken (zonder detergenten, met warm en koud water) voor en na het slingeren neemt het meeste tijd in beslag. Het is belangrijk om zeer netjes te werken zodat je als imker een product van topkwaliteit kan afleveren. Ook is het belangrijk dat de plaats waar je slingert zeer netjes is. Vooral een plek waar geen huisdieren mogen komen. Beginnende imkers kunnen vaak gaan slingeren op vaste slingerdagen bij hun plaatselijke imkersbond of imkervereniging. Toen ik pas begon met imkeren, heb ik ook een paar keren daar geslingerd in een hiervoor speciaal voorzien lokaal. Tegenwoordig heb ik mijn eigen kleine handslinger waar 3 raampjes in passen en slinger ik de honing in de badkamer. Ik poets heel de badkamer eerst voordat ik de honingramen bovenhaal en het is ook gemakkelijk om nadien de handslinger terug zuiver te maken in de badkuip.
Als de honing in de rijper of aftapvat zit, laat ik haar een paar dagen “rusten”. De onzuiverheden in de honing komen bovendrijven en het bovenste laagje onzuiverheden schuim ik dan af. Afschuimen doe je met een zuivere doek die weinig (!) bevochtigd is zodat de onzuiverheden eraan blijven plakken. Zie dat de doek niet te nat is, want honing is hygroscopisch en onttrekt vocht uit de lucht. Honing mag echter maar een maximale vochtigheidsgraad hebben van 20%! Met een refractometer check je de vochtigheidsgraad van je honing.
Tegenwoordig schuim ik af met cellofaan-keukenfolie. Dat gaat nog gemakkelijker dan met een doek. Sommige imkers enten hun honing met een andere honing (vaak koolzaadhoning) zodat de honing crèmig blijft en niet hard wordt. Dat doe ik niet. Mijn zomerhoning bevat veel acacia en blijft zeer lang vloeibaar. Ik roer de honing wel een hele tijd met een speciale roerspiraal, bevestigd op een boormachine. Deze boormachine gebruik ik enkel voor het honing roeren. Honing verhardt al naargelang het aantal “kristallisatiekernen” (zoals stuifmeelkorrels) dat zich in de honing bevindt. Door de honing te roeren breek je de kristallisatiekernen in stukjes en dit vertraagt het uithardingsproces. Ik roer een keer per dag een minuutje met de boormachine en dit zolang tot er witte strepen verschijnen bovenaan de honing. Dit is voor mij het teken om de honing op potten te doen. Ik weet nooit op voorhand hoelang ik moet roeren. Dit varieert van twee weken tot een paar maanden … Je kan ook de honing, vlak na het op potten doen, invriezen in de diepvriezer. De honing blijft, na het ontdooien, vloeibaar gedurende 6 weken. Er zijn mensen die zeggen dat ze de uitgeharde honing terug vloeibaar maken in de microgolf/ magnetron, maar dan gaan mijn haren overeind staan. De honing is dan inderdaad terug vloeibaar, maar alle waardevolle stoffen die honing tot honing maken, zijn er dan ook uit verdwenen. Als honing wordt verhit boven de 45 graden, verdwijnt de kwaliteit. Als je honing wil toevoegen aan je thee, wacht dan tot de thee wat is afgekoeld en voeg dan pas de honing toe, anders wordt deze te fel verhit en kan je evengoed gewoon suiker toevoegen. En als de honing eindelijk in potjes zit, plak ik mijn honingetiket op de potten waarop de volgende verplichte wettelijke gegevens staan vermeld : verkoopsbenaming, datum van de minimale houdbaarheid (2 jaar na oogstdatum), lotnummer (datum van verpakking), nettogewicht, naam en adres van de imker, land of landen waar de honing is vergaard en de bewaaromstandigheden (koel (onder de 15 graden), donker en droog bewaren). En dan is het eindelijk tijd om te genieten van die lekkere honing waar onze bijtjes zo hard voor gewerkt hebben. Smakelijk!