Crèmehoning maken, hoe doe ik dat?

Voordat we de stappen voor het maken van een prachtige crèmehoning bespreken leggen we eerst de basis.

 

Wat is crèmehoning?

Bijna iedereen heeft wel eens van crèmehoning gehoord, imker of geen imker. Maar wat is crèmehoning nu eigenlijk? De suiker waar honing voor een groot deel uit bestaat wil van nature kristalliseren. Of je nu een honing hebt die snel kristalliseert zoals klaver- of koolzaadhoning of een honing die bijna niet kristalliseert zoals acacia. Uiteindelijk zullen de meeste honingsoorten kristalliseren. Dit kristalliseren is niet erg maar zorgt voor een andere smaakbeleving door de textuur van de kristallen. Crèmehoning is gekristalliseerde honing welke onder invloed van de imker is gekristalliseerd. In plaats van de honing uit zichzelf te laten kristalliseren laat de imker de honing in kleine kristallen kristalliseren. Dit zorgt voor een fijne textuur en laat de honing eruit zien als een chocoladepasta. Van nature gekristalliseerde honing is brokkeliger door de grote kristallen.

 enthoning

Hoe herken ik aan de buitenzijde van de pot of dit crèmehoning is?

Gekristalliseerde honing ziet er in de pot vaak anders uit. Deze is vaak vlekkerig van kleur en de textuur lijkt op appelmoes. Daarentegen is crèmehoning vaak mooi egaal licht geel/wit van kleur.

Hoe maak ik crèmehoning?

Stap 1, de enthoning maken

Maak de kristallen van een gekristalliseerde honing fijn in een vijzel. Je kan ook een eerder fijn gekristalliseerde crèmehoning gebruiken of een gekochte gekristalliseerde crèmehoning. Het fijn maken in de vijzel doe je net zo lang tot je het zelf fijn genoeg vindt. Dit kan tussen de 5 en wel 15 minuten vijzelen kosten.

enthoning

Stap 2, de honing

De honing waar we crèmehoning van willen gaan maken moet vloeibaar zijn maar niet warm. De kristallen van de enthoning mogen immers niet smelten. Ideaal is een temperatuur van 15 tot 20 graden. Van de vloeibare honing kun je het vochtgehalte meten en de houdbaarheid alvast bepalen. Dit doe je met een honing refractometer.

  •         Een vochtpercentage van 20%? Dan is de honing ten minste 3 maanden houdbaar.
  •         Een vochtpercentage van 19%? Dan is de honing ten minste 12 maanden houdbaar.
  •         Een vochtpercentage van 18%? Dan is de honing ten minste 18 maanden houdbaar.
  •         Een vochtpercentage van 17%? Dan is de honing ten minste 2 jaar houdbaar.
  •         Een uitzondering vormt heidehoning. Met een vochtpercentage van 23% is deze ten minste 6 maanden houdbaar.

 

Stap 3, de enthoning toevoegen

In deze stap voegen we de enthoning toe. Let er op dat je de grote kristallen aan de rand van de pot niet op het laatste moment in het mengsel meeneemt! De verhouding is ongeveer 1 op 10 dus voor 10 kg honing gebruik je een kilogram enthoning. In de praktijk begin je met 100 gram fijngemaakte honing waarmee je een kg crèmehoning maakt. Deze kun je dan weer gebruiken voor een emmer ect. Of je gebruikt natuurlijk een pot crèmehoning van een jaar eerder.

Stap 4, roeren

Zorg er voor dat de enthoning mooi egaal verdeeld is over de honing. Tijdens het roeren goed opletten dat je geen luchtbelletjes in de honing laat komen. Dit zorgt voor een mindere kwaliteit honing!

 mengen

Stap 5, blijven roeren

Je blijft een aantal keren per dag roeren. Wanneer je handmatig roert doe je dit 3 keer per dag. Voor het handmatig roeren gebruik je een spiraal of een scuba. Heb je een crème machine met een tijdklok dan kun je deze bijvoorbeeld 4 x per dag laten roeren, iedere 6 uur. Het mengen hoeft maar kort: 5 tot 15 minuten per keer is voldoende. Dit roeren doe je ongeveer 2 - 3 dagen. Als de honing strepen laat zien en egaal gekristalliseerd is, is hij klaar om te verpakken.

 

Stap 6, verpakken

Nu de honing gekristalliseerd is kan hij verpakt worden. Doe dit nog als de honing vloeibaar is. Als de crèmehoning te stijf is geworden moet je hem eerst weer los maken met een menger / spiraal of scuba.

 afvullen

Eet smakelijk van een heerlijke crèmehoning!

De foto's komen uit deze informatieve (Engelse) video op youtube van Stewart Spinks.

Menu

Login & Meer